HVIS DU IKKE HAR PRINTET FØR

De som ikke har printet før kan ikke gjøre dette uten tilsyn fra en fra Hackerspace som har erfaring. Hvis du fortsatt er usikker på hvordan den brukes, ikke eksperimenter deg frem, men spør om hjelp.

Innholdsfortegnelse

Hvordan printe med Series 1 Pro

Modellvalg

Når det kommer til valg av modeller er mulighet for både å laste ned ferdige modeller, men også for det å lage modellen på egen hånd.

Gitt at man ønsker å lage sine egne modeller er det en rekke prinsipper man må forholde seg til. Det viktigste punktet ved å lage en modell for 3d-printing er at man ikke kan bryte tyngdekraften når man jobber med en FFF-printer (Fused Filament Fabrication), da denne baserer seg på at plasten må ha støtte under seg for å kunne printes på ønsket måte. Problemer med overheng løses som oftest med supports som er en maskin-generet støttestruktur som gjør at man kan printe i “lufta”, og disse lages slik at det skal være relativt lett å brekke av.

Et godt sted å søke etter modeller er thingiverse.

Materialvalg

Hackerspace NTNU har flere typer material å velge mellom. Den mest vanlige er PLA plast i forskjellige farger. Hver rull skal være markert med materialtype, og om du ønsker å printe med noe annet en PLA kan det være lurt å konsultere noen som har litt erfaring med den plasttypen!

Foreløpig er det 2 materialer vi har eksperiementert med:

PLA/PHA: Det mest vanlige materialet brukt til 3D-printing. Printes ved 200 - 220⁰ celsius. Bruk profilen PLA-PHA.ini Colorfabb XT: Litt mer spesiell type plast som er noe sterkere enn PLA, men det har vært noen mindre problemer med printer knyttet til dette materialet. Printes ved 260⁰ celsius. Bruk profilen XT_colors.ini

Bytte av materiale

For å bytte material må du først varme opp printerhodet. Hvis printerhodet ikke er varmet opp kan du skade printeren om du forsøker å fjerne/laste plast!

Unloading

Varm printerhodet til 200C (se justere tempraturer), press spaken på extruderen som holder fast plastikken og trekk plasten forsiktig opp. Kutt av den deformerte delen.

Loading

Klipp av den siste biten av plastrullen dersom den ser deformert ut. Varm printerhodet til 200C (se justere tempraturer, press spaken på siden av printerhodet og dytt plasten godt ned, men stopp når du møter motstand. Det skal ikke være nødvendig å bruke kraft. Når plasten er på plass extruder litt av gangen til plast tyter ut av printerhodet i en jevn strøm (se justere tempraturer.

Forberedelse av modellen i Cura

Cura er programmet som brukes for å behandle 3D-modellen, og man ender opp med en .gcode-fil som til slutt skal lastes opp til printeren. Flipp modellen din slik at den ligger godt og flatt på underlaget. Programmet har en haug med innstillinger som er tweaka til en passende kvalitet. Finn en profil som passer til markeringen på plasten du har valgt under “My Documents/Cura profiler” Hvis du ikke finner den der, har vi ikke eksperimentert med den type plast, og vi ser helst at dette ikke gjøres uten veiledning.

Printerkontrollpanelet

For å snakke med printeren går du til http://series1-10133.local:5000 her kan du gjøre følgende:

Files: Laste opp .gcode filer fra cura til printing

Slett filen med samme navn fra printeren om du har gjort en endring før du laster opp en ny versjon!

Temprature: Justere ulike tempraturer manuelt

Dette brukes blant annet til å bytte plast

Control: Styre printeren manuelt

Her kan du bla. flytte extruderen og buildplaten og extrude plastikk for å laste en ny farge.

Gcode Viewer & Terminal

Se diverse avansert informasjon

Timelapse

Filme printen (vær snill å ikke fyll opp harddisken med gigantiske filer).

Printingen

Last opp gcode modellen din til til kontrollpanelet, fjern all resterende plast fra buildplaten (om det er vanskelig å komme til kan du flytte buildplaten litt, se 4.3) , vurder om du skal ta på mer lim på platen (det skal ikke mye til, hvis det er litt igjen bør det være nok), trykk print, vær tålmodig mens printeren vermer opp og kryss fingrene!

OBS!

Printeren skal ikke forlates under printing, og det er svært viktig å følge med godt på de første 3 lagene printeren lager. Hvis printeren krøller plasten, plasten bøyer seg når den kjøles ned, eller printeren har problemer med å laste/extrude plastikk gå til kontrollpanelet og bestem om det skal trykkes på pause, eller om hele printen skal stoppes. Noen ganger må du trykke pause før avbryt-knappen kommer til syne. Hvis printen din mislykkes 3 ganger på rad bør du vurdere å endre innstillinger og/eller plastikk. Noen modeller er også rett og slett umulig å få til. Gjerne be om assistanse på https://hackerspace-ntnu.slack.com/